22.04.2019

Nina Lykke: Nej, nej og atter nej


Efter at have været gift i 25 år er Ingrid og Jans liv præget af rutiner; de har sex én gang om ugen, de passer deres arbejde med aftagende entusiasme, og de ser opgivende og forargede til mens deres to teenagebørn behandler dem som hæveautomater og rengøringshjælp.

Ingrid opfatter livet som en forhindringsbane og drømmer om at få overstået både arbejde, måltider og toiletbesøg, så hun kan få »krydset hvert evig eneste gøremål af en gang for alle«. Efter at have opgivet at skabe orden i verden – eller bare at opdrage drengene til at være selvstændige væsener – er hendes hjerne blevet »angrebet af en bakterie der kilede et hvorfor ind mellem hvert eneste ord hun udtalte eller tænkte«. Uanset om hun sidder alene foran computeren derhjemme, blandt kollegerne på lærerværelset eller til møde i læsekredsen, bekræfter det hende blot i tilværelsens afgrundsdybe meningsløshed.

Også Jans liv er tomt og uden glæde – i hvert fald indtil han efter en julefrokost ender hjemme hos den langt yngre Hanne, som er ansat i hans departement. Men selv da deres affære har stået på i halvandet år, ved han ikke, hvad han skal stille op: Skal han vælge det trygge, men trætte liv med Ingrid og børnene? Eller skal han springe ud i det ukendte med en kvinde, som får verden til at åbne sig for ham, vel vidende at hun længes efter at etablere sig?


I begyndelsen føler Jan sigende nok at Hannes liv foregår »ude i samfundet«, fordi det rummer fester, stoffer og uforpligtende sex, mens Hanne omvendt mener, at det er Jans liv, der foregår derude, fordi han har hus, børn og bil. For mig at se er det en central pointe i romanen, at personerne altid føler sig som fiaskoer, netop fordi de sammenligner sig med andre og tror, at disses liv er det rigtige. Nej, nej og atter nej er således både en historie om midtvejskrise og om mennesker, der ikke forstår at hvert eneste valg uundgåeligt medfører fravalg.

Romanen skildrer mennesket som et impulsstyret væsen, der ikke rigtig aner, hvad det laver, og som sådan er den både rammende og realistisk. Den er skrevet i en upåfaldende og næsten personlighedsløs tone, der understøtter, at karaktererne er parodisk almindelige. Deres problemer er (tids)typiske og historien er fortalt mange gange før, men bogens kvalitet ligger netop i, at personportrætterne er præcise, samt ikke mindst i den grænsende til misantropiske skepsis over for alle, hvilket gør den velkendte historie nedslående, komisk og grumt underholdende.

*
Nina Lykke
Nej, nej og atter nej (2018) [opr. 2016]
Oversat af Nanna Gyldenkærne
Rosinante
344 s.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar